Boyun ağrıları, boyun omurgasını oluşturan ve "omur" ismi verilen kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga çevresindeki kas ile bağların bozulması sonucu gelişiyor.
Modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan biri olan boyun ağrılarına boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş ve boynu kötü kullanma ile tekrarlayan strese bağlı zedelenme gibi pek çok etken yol açıyor. Ancak boyun ağrılarının önemli bir kısmına boyun fıtığı neden oluyor.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Bülent Önal, boyun fıtığı hakkındaki soruları yanıtladı.
BOYUN FITIĞI NASIL OLUŞUR?
Boyun, yedi adet boyun omurundan meydana geliyor. Omurların arasında da hareket edebilmeyi sağlayan diskler yer alıyor. Disk, içerdiği su ve kollajen yapı sayesinde omurga üzerine binen yükü absorbe ediyor.
Ayrıca iki kemik dokunun birbirine temas etmesini engelliyor. Yaş ilerledikçe veya travmalar sonrasında, disk dokusu suyunu kaybedip daha sert ve hareketi kısıtlı hale geliyor.
Vücudun yükünü taşıyan disk dokusu bozulduğunda hastalık ortaya çıkıyor. İçteki yumuşak kısım, diskin dış kısmında yer alan daha sert yapıdaki küçük yırtıklardan dışarı çıkıyor.
Bazen omur yapısı bozulduğundan, omurlar üzerinde küçük kemik çıkıntıları oluşuyor. İçteki yumuşak yapının veya kemiklerin etraftaki dokulara baskı yapması sonucu ortaya çıkan tabloya "boyun fıtığı" deniliyor.
BOYUN FITIĞININ EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ NELER?
Boyun fıtığının en önemli belirtisi, ağrı. Başlangıçta boyun ve sırt ağrısı ön plandayken, hastalık ilerledikçe bozulan diskin sinirlere baskı yapması sonucu kollarda, parmaklara kadar inen ağrı ve uyuşmalar görülüyor.
Bir süre sonra sinirin baskı altında kalmasına bağlı olarak kuvvet azalması başlıyor. Tedavi edilmeyen ilerlemiş olgularda, omurilik baskı altında kalınca bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi belirtiler görülmeye başlıyor. Kesin tanı muayene ve MR incelemesi ile konuluyor.
HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE CERRAHİ TEDAVİ ŞART MI?
Sanılanın aksine, boyun fıtığında cerrahi tedavi son çare olarak görülüyor. Hastaların büyük çoğunluğu için yatak istirahati, ilaç tedavisi veya fizik tedavi yeterli oluyor.
Başlangıç döneminde şiddetli ağrı varsa, istirahat öneriliyor ve ilaç veriliyor. Ağrı azaldığında ise fizik tedavi programı uygulanıyor. Kuvvet kaybı ve radyolojik görüntü, ameliyat seçeneğini birlikte belirliyor.
CERRAHİ TEDAVİ KESİN ÇÖZÜM SAĞLAR MI?
Boyun fıtığında cerrahi tedavi, omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı ortadan kaldırmak, bir başka deyişle fıtığı yok etmek için uygulanıyor.
Bunun sonucunda da hasta ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı gibi yakınmalarından kurtuluyor.
Günümüzde uygulanan cerrahi operasyonlar boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabiliyor. Üstelik yeni yöntemler, gelişebilecek olası komplikasyonların da ortadan kalkmasını sağlayabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder